2015. augusztus 31., hétfő

Infó, még egyszer (mégeccer)

Igen, az információ hatalom.
Akinek megvan mindegyik, mármint minden infó, az tartja hatalmában a tömegeket, az irányítja a médiát.
Na ennyire okosak sosem leszünk, de nem is baj.
Hisz ez a dolog sokkal messzebbre visz, hisz nem csak az infók vannak kézben, hanem sok minden más is. Nem csak a hírek manipuláltak, hanem az egész jelen történelem is.
Arra gondolok, hogy áramlik a pénz ide vagy oda, percek alatt szegényednek el országok, mert valakinek valahol érdeke fűződik hozzá.
Nem foglalkozom már ezzel az agyzsibbasztó konteózással, mert az egész (szakma) felhígult, sok a fals infó és fals ember is, de még azért átlátom mi hogy van.
Túl sokat is.
Ami néha előjön ám, de az már csak egy-egy kis robbanás, mikor elviselhetetlenül összegyűlik a sok fos, ami folyik a netről, tévéből.

Amúgy kicsit elvonatkoztatok a témától, mert épp bejelzett a helyesírás ellenőrző-ok nélkül.
Nyilvánvalóan én jobban tudom....
Arról van szó, hogy állandóan alakul a helyesírás, és lassan orwelli 1984-ben érzem magam, ahol van az újbeszél. A rövidítések nyelve.
Mert az egy dolog ám, hogy a neten "thx" van, meg amúgy helyett "am", de ez azért ne legyen már szabály, illetve normál írásokban elfogadható!
Persze nem pont ezek az új szabályok, hanem olyasmik, hogy milyen jével kell írni szavakat, hogy kell ragozni, toldalékozni, mit tudom én. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy őszintén, kemény lenne megtanítani a gyerekeknek??? Ha nem megy nekik, akkor szabályt változtatunk?
Kicsit olyan ez, mint a túl engedékeny szülő, aki fegyelmezés helyett megengedi a nyolcévesnek, hogy egyedül menjen fesztiválozni.
Elrugaszkodott példa, de szülőként azért mi is tudjuk, hogy engedni könnyebb, mint századszor mondani.
Am azt értem ám, hogy mindenkivel a saját nyelvén kell szót érteni, de nem baj ha emellett megtanul más is több nyelven, és nem az újságcikk köszcsizik meg mencizik, mert aki így akar olvasni is, az elég szűk réteg.
Azok közül is sokan hamar felnőnek majd, és lerakják az így íródott szemetet, hisz már nem az ő nyelvük.
Bár, ahogy elnézem, ilyen fogyasztó réteg mindig lesz, lesz kihez szólni, lesz kinek eladni....
Járok-kelek, embereket figyelek.
Fagyizom a gyerekeimmel, kapjuk a kért fagyit, a lány kirakja a pulton lévő tároló lyukba, míg kérem a többit. Gyerekeimet ismerve szólok: légyszíves, tégy rá még egy tölcsért, mert lassan fogy, folyni fog. Oké, nem probléma. Majd a gyerekek jelzik 10 perc múlva, hogy mindegyiküknek a két tölcsér között szalvéta volt...
Mert az agyhalott csinibaba, aki jól mutat a pult mögött, az átfogó, logikus gondolkodást nem igazán sajátította el....Ki kellett volna venni tölcsér összerakás előtt a szalvétát. De ez is csak lélegzőgép volt, ki-be-facebook.... ki-be-facebook....


Szóval az információ hatalom.
Nem az enyém, de lehetne.
Annak aki irányít valamit, tudnia kell mindenről. Ha kocsit vezetek, illik tudnom, ismernem a kocsim lehetőségeit, és ismernem kell a szabályokat.
Ez alap, de korántsem elég.
Mégis megoldható így is az élet, ha csak a szabályok mennek, mert baj esetén majd segít más, aki többet tud. Ott a szerelő, aki nem is akar engem megtanítani (teoretikus...), és engem nem is érdekel ez, hisz mindenhez nem érthetek.
Elromlik, elviszem.
Idő van, karbantartani viszem.
Ezért jár az ember orvoshoz, mert ő pedig a testhez ért (bár sok rossz példa van ennek ellenkezőjére is, de ez most nem téma).
Amire ki akarok lyukadni az az, hogy ha alap szinten sem tudjuk, ismerjük az általunk kezelt dolgokat, akkor mi leszünk a rohadtul átvert tömegek részegységei.
Mert arról amit nem ismersz, azt hitetnek el veled, amit akarnak.
Tehát nem konteózom, nem foglalkozom összeesküvés elméletekkel, de látom ám mi van.
Tanulmányoztam eleget, jó, megbízható írásokat olvastam évekig, tehát bátran mondhatom: valamelyest átlátom ezt.
Más kérdés, hogy ettől eszközeim nem lettek arra, hogy tegyek ellene, és ez roppant idegesítő lenne ha foglalkoznék vele, de nem teszem.
Mások viszont szinte mindennel...
Véleményeznek kettő darab infómorzsával rendelkezve, ráhúzva mindenkire a vizes lepedőt, tudva mindenről mindent.
Azt mondom, nagyjából azzal kell foglalkozni, ami felett hatalmam van. Azt kell kitanulni rendesen, ami 100 százalékig az enyém. Például tudjam, miként működik a testem, mire miért és hogyan reagál.

Én nem fogok menekültügyet kitárgyalni, mert fogalmam sincs az egészről.
Kétféle infó jut el hozzám. A szájhabzó-gyűlölködő, és a mindenkinek mindent elhiszünk-segítünk, egyél-igyál-védelmező.
Egyikhez sem tartozom. Sehová nem tartozom ebben, csak kintről nézem, már amennyire nézem.

De azt is tudom, mennyire megvezeti az embert az, amit hall, olvas.
Tudjátok, pár hónapja volt a neten a fekete kocsis-emberrablásos, Allee-nál gyerekcsábítós nő, satöbbi.
Akkor felmerült bennem, hogy ha kocsival járnék, lassan nem merhetnék érdeklődni hogy hol van ez vagy az az utca, mert lelassítva valaki mellett, azt hinnék, el akarom rabolni.
És akkor megtörtént!
A szomszéd faluban...
A gyerekek vártak a buszra....
Jött egy sötét autó...
Kiszólt belőle egy férfi...
- Ne álljatok annyira az út szélén, mert elcsap a busz...
Közteres volt.
A gyerekek viszont, kiket figyelmeztettek a szüleik, vagy maguk olvasták a facen a rablós sztorikat, beijedtek, boltba szaladtak, rendőrt hívtak, minden ilyesmi.
Ami valahol jó, hisz az infó átment, vigyázni kell, sosem lehetsz túl bizalmas idegenekkel, de ez sok volt.
Mert kettő percbe sem telt, míg a neten elterjedt a sztori, emberrablókról, hátsó ülésen összekötözött emberről szólva, annyi szarral meghintve hogy csak na.
Én is kaptam telefont ez ügyben, figyelmeztettek.
Majd inkább rákérdeztem a nagy felháborodás előtt pár helyen, és megtudtam a valós sztorit.
Ami így kicsit nevetséges, de azt hiszem (asszem...) inkább sírni való.

Jó dolog az információ.
Jó dolog, hogy vannak, akiknek sok belefér a fejébe, életébe, és lehet tőlük kérdezni, tanulni.
Csak ezzel visszaélni nem kell senkinek.
Ja, és nem kell mindent elhinni, ami valami neves helyen van leírva.
Mert sok zsurnaliszta körülbelül annyira néz utána a felhasznált anyagnak, mint Marinéni a bolti pletyinek.
2 megjegyzés:

 1. A média nagy manipulátor. Szomorú dolog ez. MIndenfelől csak a negatív hírek röpködnek.Ül Juliska néni meg Jancsi bácsi a tévé előtt, fél órán át nézik a híreket, azok csak katasztrófákról és nyomorúságról szólnak. Szinte belenyomja őket a fotelbe a sok negatív energia, információ, félni kezdenek, itt a világ vége. Van abban valami, hogy a megfélemlített tömegeket lehet igazán manipulálni és hülyíteni. Ez lett a modernkori világpolitika legnagyobb biológiai fegyvere. A megfélemlítés, a manipuláció.

  Nézi Józsi bácsi az agrárhíreket. Rekord szárazság, alig lesz termés, az is rossz. Az árak felemelkednek, mert hiány lesz a piacon. Ja, hiány. Amerikában rekordtermés van, nem a magyar és a szlovák piac fogja az árakat diktálni, hanem a világpiac. Az meg, ha már mélyebben belemegyünk, nem is termés, hanem fiktív tőzsdei kereskedelemfüggő.
  Egy befektetőcsoport, brókertársaság a londoni City-ben található felhőkarcolóból úgy alakítja az árakat, vagy bármely ország pénznemének árfolyamát, ahogy akarja. És lehetne folytatni az ilyen példákat.
  Sokáig naprakészen figyeltem mindent, mert az nélkülözhetelen. Pedig nem az. Ahogy írtad, kell egy informáltágszint, képben kell lenni nagyjából a világgal kapcsolatban, de igazán mélyen azok a dolgok foglalkoztassanak, amelyek az én életemet közvetlenül érintik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen, szakszerűen írtad le a lényeget :-)

   Törlés

Bárki olyat érez, ami bántja, az az ő hibája!

Én nem moderálok, tegye mindenki önmagával.