2016. január 19., kedd

Fog ez menni, kedves taxisok? Nem kéne inkább arcot váltani? A mostaniból például lejjebb adni...

Kedveseim, megint véleményt közlök a kialakult helyzetről.
Az van, hogy emlegetik az emberek a '90-es taxisblokádot.
Az van, hogy azt mondják most is páran/sokan, hogy igazuk van (tegnap láttam a híradóban, a dugóban ülő agyhalottat így nyilatkozni: csinálják csak, igazuk van)
Vajon tudja miről beszél?
Mert én, aki egyiket sem használom, azt mondom, az én pénztárcám az enyém.
Én nem tartom biztonságosnak a taxizást, látva miként közlekednek, és a pénztárcámnak sem biztonságos.
Az a bizonyos taxisblokád a benzinár emelkedése miatt volt, azt hiszem az a köz érdeke is volt. Az, hogy az olcsóbb utasszállítás ellen tüntetnek, nem a köz érdeke. Ha elviszem a szomszédnénit a boltba, vagy menjünk messzebb: elviszem a szomszéd nagyvárosba, akkor Volán tüntet majd a kapum előtt, mert elvettem a keresetüket?
Ha a barátnőmmel vitetem magam havi bevásárlásra, mert a kutyakaja házhoz szállítás annyi lenne, mint a benzin Vácig, akkor mi van? A kutyakaja bolt tüntet? A helyi kisbolt tüntet, mert inkább a nagy boltokban vásárolok?
Gyerekek, millió példa van, és sajnos a túlszabályozás minden fronton csak annyit jelent, hogy rohadtul megnőnek a fogyasztói árak.
Jelenleg 100 elköltött forintból kis túlzással csak 1 forintba kerül ténylegesen az áru. A többi a szabályozások hozta járulékok és adó. Mi értelme?
Persze hogy az olcsót keressük, összeállunk és nagyban vásárolunk, mert nem szeretjük ezt a lehúzást.
Azt például, hogy megveszek egy rohadt drága koncert/színház/mozi jegyet, és külön kell fizetnem a ruhatárért, sok helyen a wc-ért.
Nem várom el, hogy ételt-italt adjanak, de ha nem szabad nézőtérre kabátot vinni, akkor őrizzék meg ingyen.
De elkanyarodtunk.
Tegnap hallottam taxi melletti érvnek azt, hogy beülhetnél az Uberben egy erőszaktevő mellé is. Senki nem garantálja a biztonságod.
És a taxiban ki garantálja?
Mind hallottunk már erőszaktevő taxisról, nem pia miatti rosszul lévőt anyagilag csúnyán lehúzóról (kényszer-bankkártya használat, nemi erőszakkal/veréssel fenyegetés, és ez csak a közelmúltban olvasott két eset), szóval biztonság sehol sem garantált.

Azt hiszem az új blokád nem fog bevonulni a történelem könyvekbe, nem is érdemes erről ilyen sokat beszélni.
Logikusan gondolkodva, nem az Uber ellen kellene tüntetni, hanem járulékcsökkentésért a kormánynál kilincselni. Egyenlő esélyeket követelni.
És lentebb adni az arcunkból...
Mert nem véletlen, hogy a taxis az hiénaként került be a köztudatba.
Mindig tisztelet a kivételnek, de tudnánk mind lehúzós eseteket mesélni.
Városnézésre vivőket, érdekes módon kétszer-háromszor annyiba kerülőket, és a többi.

Ha nem megy a bolt, váltani. változtatni kell. Nem a külvilág a hibás, azt hiszem senki nem találta volna fel az Ubert, ha minden oké lenne taxifronton. Mert megint belemegyünk az elemzésbe, hisz ott van a kérdés: miért én fizessem ki a járulékokat? Miért megint mi vagyunk a rossz oldalon?
A boltos, ha valami plusz költsége van, beépíti az árba. A taxis is, a fodrász is, minden szolgáltató ilyen. Kérdezem, választ nem várva, hogyha emiatt az én költségeim nőnek, akkor hol emeljek árat? A munkáltatónál kellene szólni, hogy tán dobjon rá a fizura 30-40%-ot? Körberöhögne? Igen.
Vagy jelezzem a kormánynak, hogy a CSP és más gyermekre fordított állami támogatás évek óta stagnál, míg az árak és rezsi nem??
Nem tüntetünk egyet?
De hogyan?
Ne etessük a gyerekeket?
Vigyük be tömegével az állami gondozásba őket?
Persze hogy ez abszurd.

És akkor ott van az, hogy ne kekeckedj, mert kinéznek onnan, ahol vagy. Ne nézd meg, mi miből van, és ne kérdezz, mert csúnya nézés garantált. Vedd meg, vidd haza, és hagyjál békén.
Jaja, megint az a bizonyos gyógyszervásárlás. Az a "neked nem kell tudni, miként hat a fájdalomcsillapító" mondat.
De, én tudni akarom.
Amilyen rohadt sokba kerül, akár fel is világosíthatnak róla. Hisz fel vagyok hatalmazva arra, hogy megkérdezzem a gyógyszerészem.
Engem érdekel a hatásmechanizmus.
De miről beszélek?
A gyerekorvos sem a felvilágosításról híres. A beteg gyereket csak bottal piszkálja meg, felírja a szokott cataflamot (sosem váltottam ki, mégis mindig meggyógyultak...), szedjen szopogatótablettát vagy negrót, aztán cső.
Eszembe jut róla a régi újpesti állatorvos, aki a kölyök bernáthegyihez nem mert hozzányúlni, mondván: nagy kutya, veszélyes lehet.
3 hónapos volt akkor a kutya.
Ó, megint elkanyarodtunk a taxitól.
De pont ez a szép a meg nem fizetett írásban: tök mindegy miről írok, hány szót írok, "fizet" érte valaki. A figyelmével.

Na ezzel a szép zárszóval búcsúzom, csókolok mindenkit, szép napot Nektek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki olyat érez, ami bántja, az az ő hibája!

Én nem moderálok, tegye mindenki önmagával.